Sloní pták

28. června 2010 v 15:23 | Lai |  Pravěká fauna

Sloní pták

 Takto popsal anglický spisovatel  H.G.Wells jednu z madagascarských legend:
"Měřil až po zobák asi tak čtyři metry, velkou širokou hlavu měl jako motyku, s párem ohromných hnědých očí se žlutými obroučkami, blízko u sebe, tak jako lidi - ne jedno z dohledu druhého, jako to má třeba slepice. Peří měl jemné, ne tak na půl žerdi jako pštrosi - barvou a charakterem opeření se spíše podobal kasuárovi. Začal na mne ježit hřebínek, nafukoval se
na mě... a pak mě kopl. Chutnalo to jak od formanské kobyly. Když jsem se zvedl a viděl, že ještě není u konce, práskl jsem do bot, ruce křížem přes oči. Jenže on na těch svých neohrabaných pařátech běžel jako dostihový klusák, bez ustání do mě bušil kopanci jak perlíkem a tou svou motyčkovitou hlavou mě kloval do týlu. Pustil jsem se k laguně a ponořil jsem se až po krk. Zastavil se u vody, jelikož si nohy máčel k smrti nerad a začal skřehotat jako páv, jenže ještě o poznání skřípavěji. A pavím krokem začal také měřit břeh, sem a tam."
Šlo sice o smyšlenovou příhodu jeho knižního hrdiny, měla však reálný základ v pověstech zdejších domorodců. Na Madagascaru se podle jejich vyprávění vyskytuje gigantický "sloní pták". Ačkoliv je tato legenda často odmítána vědci jako pouhá báchorka, spousta faktů svědčí v její pravdivost. Nejpádnější obhajoba existence "sloního ptáka" je, že tento ostrov skutečně kdysi obýval tvor jemu velmi podobný. Vzhledem prý připomíná orla, je však mnohonásobně větší.
Foto - zdroj: zde

Fakta hovoří jasně: před 300 lety byl tento pták součástí tamní megefauny a zaujímal důležité místo v potravním řetězci. Živil se především prapředky koní, člověku však nebezpečný nebyl. Naopak se často stával jeho kořistí, neboť byl neuvěřitelně pomalý a těžkopádný. Nemohl létat a jedinou možnost pohybu pro něj představovala chůze. Proto měl dobře vyvinuté končetiny. Jeho zbarvení se pohybovalo spíše v tmavších barevných odstínech modré a špičky křídel byly rezavé až žluté. Vážil asi 500 kilogramů.

Ostrov obýval  asi 60 milionů let, v 17. století jej však vyhubili francouzští kolonisté. To alespoň předpokládají vědci, podle domorodců však Sloní pták na jejich jídelníčku figuroval ještě před pouhými sty lety. 

Vejce

Vejce tohoto ptáka vždy nasytilo celou vesnici, neboť jeho obsah činil něco okolo 10 litrů (stejně jako dohromady 80 slepičích vajec). Zároveň bylo 160x větší než vejce kura domácího (měřilo cca tři čtvrtě metru). Vědci získali z vajec neporušenou DNA a nyní se rozjíždí projekt na znovuoživení tohoto vyhynulého ptáka. Jak podotýká bioložka Charlotte Oskam z australské Murdochovy univerzity, "vejce jsou nedotčené zdroje genetické informace, které se dají nalézt po celém světě." Vzorek je starý téměř 19 000 let.
S vejci tohoto ptačího giganta se v současnosti čile obchoduje. Na afrických trzích jsou k dostání kousky skořápky či dokonce celá vejce. Mnozí biologové však kupce varují, že se v některých případech jedná o podvrhy.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
úvodní citát © Hana Říhová | design a ikona stránky © Sinai | předělovače © Skříteček2

_